esmaspäev, 27. jaanuar 2014

Justiitsministeeriumi videokonverentsiseadmed

Täiendavalt on kaardistatud ka Justiitsministeeriumis asuvad videokonverentsiseadmed. Võrgustikku lisandus 37 uut videokonverentsiseadet.

reede, 17. jaanuar 2014

Sisejulgeolekualane virtuaalne koostöö

Sisekaitseakadeemial tehniline võimekus videokonverentside läbiviimiseks erinevate sisejulgeoleku  asutustega.

Sisekaitseakadeemiasse võeti esmakordselt videokonverentsiseadmed kasutusele 2010. aastal, mil loodi videoühendus Sisekaitseakadeemia nelja erineva asukoha vahel: Tallinn, Muraste, Väike-Maarja ja Paikuse. Sellest ajast peale on toimunud videosilla abil regulaarsed koosolekud, arutlused ja vestlusringid.
Videokonverentsiseadmeid kasutades on võimalik läbi viia ka lühiajalisi koosolekuid ka lühiajalise etteteatamisega. Osapoolte silmast-silma kohtumise planeerimine eeldab põhjalikku ettevalmistust, sest kohtumise korraldamiseks on vajalik planeerida ka aeg koosoleku toimumiskohta sõitmiseks.
Videokonverentsiseadmetena kasutatakse Sisekaitseakadeemias Aethra Vega X5 ja X3 seadmeid, mis on standardsed, võimaldades ühendust ka teiste alternatiivsete videokonverentsiseadmetega. Seadmed asuvad erinevate üksuste koosolekuruumides, mis on varustatud kahe ekraaniga, milles ühte kuvatakse videopilt ühenduses olevatest osapooltest ning teine pilt vajadusel esitlusest. Seade on varustatud ka hääletuvastusseadmega, mis võimaldab automaatselt suunata kaamera suurendatuna rääkivale esinejale koosolekuruumist (vaid kahepoolse kõne puhul).

Ühendus videokonverentsiseadmetega on Sisekaitseakadeemias siiani toimunud peamiselt asutusesiseselt, toimunud vaid üksikuid kohtumised teiste osapooltega. Koostöös SMITiga tagati konverentsiseadmete turvaline ühendatavus ka asutusevälisteks ühendusteks. Tänaseks oleme jõudnud süsteemsema kaardistuseni, kus esmalt toimis edukas katsetus Sisekaitseakadeemia konverentsiseadmete ühendamiseks Päästeameti videokonverentsi seadmetesse. Pärast edukat katsetust koostati interaktiivne kaardirakendust Google maps keskkonnas, kuhu on lisatud erinevate seadmete asukohad. Koostöös Siseministeeriumiga kaardistasime kogu Siseministeeriumi haldusala konverentsiseadmed. Videokonverentsiseadmete võrgustik on tihe üle Eesti, kaugeim punk videokonverentsiseadmeni asub üllatuslikult ilmselt Kesk-Eestis, kus hetkel puudub informatsioon erinevate seadmete kohta. Hinnanguliselt on pikim maa videokonverentsiseadmeni ~60 km, mille läbimiseks kulub vähem kui tund sõitu. See võimaldab oluliselt vähendada transpordi ning ajakulusid. Tehniliste võimaluste olemasolu loob head ning efektiivsed tingimused töö korraldamiseks, järgnev samm saab olema töö selge korraldamine ning võimaluse tutvustamine, et teadlikus jõuaks ka selle kasutajateni. Oluline, et koostöö ei toimuks vaid asutusesiseselt, vaid et ka erinevad asutused saaksid efektiivsemat ressurssi kasutada. Usun, et seadmed ei pea olemas olema igas asutuses ning et vajadusel tagatakse seadme kasutamisevõimalus ka teistele. Seadme efektiivne rakendus on see, kui seda laialdaselt kasutatakse.

View Videokonverentsiseadmed in a larger map

neljapäev, 9. jaanuar 2014

Computer coding taught in Estonian primary schools

8. jaanuaril avalikustas BBC huvitava videoklipi Eesti digitaalharidusest üldhariduskoolidele.

Eesti keelne uudis Postimees.ee-s "BBC tutvustas Eesti koolide digiõpet"

BBC videolõik http://www.bbc.co.uk/news/education-25648769